Campionii reabilitării termice a blocurilor - Primaria Sectorului 3 – Bucuresti

Versiune simplificata si adaptata pentru persoanele de dezabilitati. Vezi aici site-ul complet.

<< Inapoi la meniul principal

Campionii reabilitării termice a blocurilor

Sectorul 3 a devenit, în ultimii ani, una dintre primele unități urbane în ceea ce privește reabilitarea termică. Din 2012 până în prezent, în Sectorul 3 au fost reabilitate 959 de blocuri, adică peste 70.000 de apartamente, prin program local și fonduri europene.

Reabilitare prin program local

Dintre acestea, prin „Programul local multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe” s-au executat lucrări la 698 de blocuri.

Din totalul de mai sus 456 au fost recepționate, iar pentru restul de 242 de blocuri lucrările sunt executate în proporție de 95%. La finalizarea lucrărilor vor intra și acestea din urmă în etapa de recepție.

Pentru alte 300 de blocuri vor fi demarate anul acesta lucrări de execuție, după eliberarea autorizațiilor de construire și în funcție de fondurile atrase.

Până în prezent, în „Programul local multianual privind creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe” sunt deja înscrise 1595 de blocuri. Aproximativ 525 de asociații de proprietari vor fi înștiințate să depună documentația necesară înscrierii în programul local.

Persoanele interesate de reabilitarea termică prin programul local trebuie să depună următoarele acte:

- solicitarea de înscriere în programul local TIP;

- hotărârea adunării generale a proprietarilor TIP;

- fişa tehnică a blocului de locuinţe TIP;

- lista proprietarilor cu specificarea exactă a cotei părţi şi a suprafeţei utile TIP;

- contractul de mandat în două exemplare.

 

Reabilitare pe fonduri europene

 

De asemenea, locuitorii Sectorului 3 îşi pot reabilita termic blocul prin fonduri europene, Primăria Sectorului 3 fiind pe primul loc la nivel naţional privind absorbţia de fonduri europene. În mandatul 2012-2016 Primăria Sectorului 3 a accesat 85% din valoarea totală a fondurilor europene pentru reabilitarea termică.

Până în prezent, prin fonduri europene au fost reabilitate 261 de blocuri (lucrări finalizate și recepționate). Primăria Sectorului 3 va depune în continuare dosare pentru reabilitarea termică prin fonduri europene, în limita fondurilor aprobate pentru „Programul Operaţional Regional 2014-2020”.

Avantajele reabilitării termice

Reabilitarea termică prezintă multiple avantaje. În primul rând, ea conduce la reducerea substanțială a costurilor de întreținere pentru locuitorii Sectorului 3 (cu până la 30 - 40%), face apartamentele mai călduroase iarna și mai răcoroase vara. Economiile la energia termică nu sunt deloc neglijabile. Totodată, reabilitarea termică va genera o transformare urbană de amploare, implicând modernizarea spațiilor dintre blocuri. Practic, de reabilitarea termică sunt legate multe alte proiecte menite să schimbe cu totul spațiile dint re blocuri, adică să le facă mai utile și mai atrăgătoare.

Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 3 a redus facturile la încălzire cu aproximativ 40%. Astfel, dacă înainte de reabilitare proprietarul unei garsoniere trebuia să scoată din buzunar în jur de 160 de lei, după reabilitarea termică factura lunară medie a scăzut la aproximativ 100 de lei. Proprietarii apartamentelor de două camere care înainte de reabilitare plăteau în lunile de iarnă aproximativ 260 de lei, după reabilitare au plătit în medie doar 170 de lei. Situația este similară și la apartamentele de trei camere, unde facturile medii pe timp de iarnă se ridicau la aproximativ 320 de lei înainte de reabilitare, iar după finalizarea lucrării de anvelopare termică a blocurilor au scăzut la 220 lei. De asemenea, proprietarii apartamentelor cu patru camere plătesc în prezent, în medie, 290 de lei în loc de 420 lei înainte de reabilitare.

<< Inapoi la meniul principal

© 2015 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3