„ASTROFEST 2017” găzduit de Biblioteca Națională a României - Primaria Sectorului 3 – Bucuresti
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe X

Acasa PresaEvenimente

„ASTROFEST 2017” găzduit de Biblioteca Națională a României

Primăria Sectorului 3 prin Centrul Cultural „Casa Artelor”, în colaborare cu  Revista „Știință și Tehnică”, îi invită pe bucureșteni la Festivalul de explorare spațială și astronomie „ASTROFEST 2017”. Evenimentul va avea loc chiar de Ziua Astronomiei, sâmbătă, 6 mai, între orele 15.00-23.00, în fața Bibliotecii Naționale a României.

La 36 de ani de la zborul spațial românesc al lui Dumitru Prunariu, acesta va împărtăși, în cadrul festivalului, experiența sa cu toți cei pasionați de misterele Universului și ale spațiului cosmic. 

Întâlnirea va avea loc la Biblioteca Națională, unde se va desfășura o discuție pe teme științifice cu profesorul Alexandru Mironov și echipa sa. Seria de observații astronomice va fi completată cu un science show pentru copii și un concert de muzică electronică.

Programul festivalului „ASTROFEST 2017” este următorul:

 • întâlnire cu Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român până în acest moment, publicul având ocazia să-i pună întrebări și să obțină autografe Întâlnirea este prezentată de Alexandru Mironov, senior editor S&T, cel mai cunoscut scriitor și realizator de emisiuni radio TV de popularizare a științelor din România
 • observații astronomice

Seria de observații astronomice se desfășoară pe durata întregului eveniment, cu ajutorul a 20 de telescoape profesionale puse la dispoziție de Revista „Știință și Tehnică”, Astroclubul București și Clubul de Astronomie „AstRomania”.

Echipa de astronomi va oferi în permanență suport și asistență, dar și informații 

interesante și scurte prelegeri despre corpurile cerești.

Programul de observații astronomice  -  dependent 100% de condițiile meteorologice - va fi:

 • 00 - 18.00 - Soarele și petele solare
 • 00 - 23.00 - Luna și craterele selenare (se pot observa craterele, munții și mările de pe suprafața Lunii, precum și zonele de aselenizare ale misiunilor Apollo)
 • 30 - 23.00 - Planete (Jupiter), roiuri globulare (Messier 13), stele duble, roiuri deschise
 • curs de astrofotografie

un atelier de astrofotografie, în cadrul căruia participanții la „ASTROFEST 2017” pot realiza propriile astrofotografii cu ajutorul echipamentelor profesioniste, îndrumați de Cătălin Beldea, editorul de astronomie al revistei „Știință și Tehnică”,  împreună cu Nikon România

 • expoziție astrofoto

Zona 3D - colecție de astrofotografii 3D cu imagini spectaculoase ale planetelor din sistemul nostru solar, diverse galaxii și nebuloase. De asemenea, pot fi văzute cele mai noi telescoape astronomice în cadrul expoziției asigurate de Telescoape.ro.

 • prezentări și ateliere

Astroclubul București și clubul de astronomie „AstRomania” pun la dispoziția publicului două microscoape pentru observarea detaliilor din meteoriți. Cei prezenți vor asista la realizarea de experimente interactive de fizică pe teme de astronomie.

Societatea Astronomică Română de Meteori, SARM, susține atelierul „Cerul nopții – stele și constelații” în cadrul căruia se prezintă noțiunile de bază ale prelucrării și editării imaginii în astrofotografie (atelierul este susținut de către președintele SARM, cunoscutul astronom și astrofotograf Valentin Grigore).

De asemenea, pentru că tehnologia 3D printing începe să devină din ce în ce mai prezentă în domeniul tehnologiilor spațiale, cei de la ResearchX ne propun prezentări interactive, workshop-uri și demonstrații live cu imprimante 3D performante.

 • spectacol pentru copii

„Fun Science” susține un program special dedicat copiilor participanți la „ASTROFEST 2017”, denumit „Aventurierii Spaţiului”. În „Călătorie spre planete”, copiii pot face diferența dintre corpuri luminoase și corpuri iluminate, dintre stele și planete și vor învăța care sunt planetele din sistemul nostru solar. Cu „Prietenul nostru Soarele” cei mici descoperă ce sunt energia și lumina, ce fel de stea este Soarele și care este speranța sa de viață.

 • academia de vară Avrig 2017

Cei interesați se pot înscrie la tradiționala tabără de vară „Samuel von Brunkenthal”, ce se va desfășura anul acesta la Avrig. Înscrierile se fac la standul sibienilor, din cadrul „ASTROFEST 2017”.

 • science talk

Echipa  Revistei „Știință și Tehnică”, condusă de profesorul Alexandru Mironov, va interacționa cu publicul, dezbătând principalele teme de actualitate din domeniul explorării spațiale și al tehnologiilor spațiale.

Intrarea la acest eveniment este liberă.

„ASTROFEST 2017” este realizat de revista „Știință și Tehnică”, în colaborare cu Centrul Cultural „Casa Artelor”, Primăria Sectorului 3 și Ministerul Culturii.

Partenerii  evenimentului „ASTROFEST 2017” sunt  Radio Guerrilla, ELI-NP, ADIP, Nikon, Suzuki România, Libertatea, Telescoape.ro by AstroLife, Aqua Carpatica, Gelato D’Amore, B1 TV, Astroclubul București și Tipro.

 

Serviciul Relații Mass-media

021.318.03.35

presa@primarie3.ro

 

Cele mai noi

Desi se fac toate eforturile pentru a se asigura corectitudinea datelor oferite, va rugam sa contactati directiile si serviciile Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti pentru confirmarea informatiilor prezentate.
Toate materialele prezentate in acest website sunt proprietatea Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti. Nu puteti folosi aceste materiale fara acordul Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti