Combaterea ambroziei în Sectorul 3 - Primaria Sectorului 3 – Bucuresti
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe
Datele dumneavoastră personale sunt prelucrate de Primăria Sectorului 3, în conformitate cu prevederile art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679, în scopul indeplinirii atribuțiilor legale.
Datele pot fi dezvăluite unor terți în baza unui temei legal justificat. Vă puteți exercita drepturile prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/679, printr-o cerere scrisă, semnată și datată transmisă pe adresa Primăriei Sector 3.
X

Acasa PresaStiri

Combaterea ambroziei în Sectorul 3

Primăria Sectorului 3 anunță faptul că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a făcut publică o pagină specială de prezentare a ambroziei și a măsurilor de combatere a acestei plante alergene. La nivel legislativ, în Monitorul Oficial nr. 785/2018 a fost publicată HG nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.
Primăria Sectorului 3 se alătură astfel autorităților centrale și locale care atrag atenția asupra problemelor de sănătate provocate de această plantă. Totodată, instituția face apel către proprietarii sau deținătorii de terenuri și beneficiarii lucărilor de construcții, pe ale căror suprafețe sunt depistate focare de infestare, să ia măsuri pentru combaterea ambroziei.
Reprezentanții Primăriei Sectorului 3 identifică terenurile cu ambrozie și pe proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și pe beneficiarii lucrărilor de construcții unde sunt descoperite focare de infestare, potrivit art. 3 din alin. (1) din HG nr. 707/2018. În prealabil aceștia sunt avertizați printr-o somație transmisă de primărie asupra obligațiilor ce le revin și asupra sancțiunilor ce pot fi aplicate în cazul nerespectării prevederilor legale. În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1)-(3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, ei au obligația de a distruge buruiana, apoi de a informa în scris primăria unde se află terenul infestat, pentru a verifica lucrările de combatere.
Atunci când planta ocupă spații compacte, cele mai bune rezultate de eradicare se obțin prin cosire manuală sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba. Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, iar în cazul unor focare izolate ambrozia poate fi îndepărtată prin smulgere sau secerare folosind mănuși de protecție.
Potrivit descrierii din pagina Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ambrozia este o plantă invazivă care crește spontan pe terenurile abandonate, mai ales de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, a lacurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație sau prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite sau pe șantierele de construcții.
Polenul de ambrozie provoacă alergie, sensibilitatea manifestându-se cel mai frecvent ca rinoconjunctivită, astm sau simptome cutanate, cea mai severă formă de reacție fiind șocul anafilactic.
Mai multe informații despre aspectul plantei, modalități de combatere, afecțiuni cauzate cu recomandările de specialitate pentru tratare și despre sancțiunile aplicate se pot obține consultând pagina specială creată pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale: http://www.madr.ro/docs/minister/Ambrozia-prezentare-combatere_.pdf.

 

Serviciul Presă
021.0318.03.35
presa@primarie3.ro

Cele mai noi

Desi se fac toate eforturile pentru a se asigura corectitudinea datelor oferite, va rugam sa contactati directiile si serviciile Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti pentru confirmarea informatiilor prezentate.
Toate materialele prezentate in acest website sunt proprietatea Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti. Nu puteti folosi aceste materiale fara acordul Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti