Digitalizarea IMM-urilor necesită sprijin la toate nivelurile - Primaria Sectorului 3 – Bucuresti
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe
Datele dumneavoastră personale sunt prelucrate de Primăria Sectorului 3, în conformitate cu prevederile art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679, în scopul indeplinirii atribuțiilor legale.
Datele pot fi dezvăluite unor terți în baza unui temei legal justificat. Vă puteți exercita drepturile prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/679, printr-o cerere scrisă, semnată și datată transmisă pe adresa Primăriei Sector 3.
X

Acasa PresaEvenimente

Digitalizarea IMM-urilor necesită sprijin la toate nivelurile


Provocările și oportunitățile digitalizării de la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii din zonele mai puțin dezvoltate și îndepărtate s-au aflat în centrul unei conferințe organizate la București, la 22 iunie, de Comisia pentru politica economică (ECON) a Comitetului European al Regiunilor (CoR). La invitația dlui Robert Sorin Negoiță (RO-PPE), primarul sectorului 3 din București, și în prezența ministrului delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, și a ministrului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan Oprea, participanții au discutat despre rolul autorităților locale și regionale, despre instrumentele disponibile ale UE și despre sinergiile existente la nivelul UE pentru cooperare în cadrul programelor interregionale.

Prin faptul că generează locuri de muncă stabile la nivel local, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) reprezintă coloana vertebrală a economiei europene. Deși Europa este lider mondial în numeroase sectoare ale industriei prelucrătoare, iar întreprinderile sale se află în avangarda tehnologiei și automatizării din sectoare-cheie, marea majoritate a IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie sunt mult rămase în urmă, în special în regiunile îndepărtate sau în zonele mai puțin dezvoltate economic.

„IMM-urile din Europa au rămas puțin în urmă din punct de vedere tehnologic și trebuie să identificăm soluții pentru a depăși această situație. Printre cel mai des întâlnite obstacole care îngreunează digitalizarea IMM-urilor, se numără deficitul de competențe și personal în domeniul IT, investițiile masive și costurile ridicate de exploatare, precum și viteza slabă de conexiune la internet. În plus, lipsa de conștientizare și nivelul insuficient al sprijinului financiar și operațional împiedică IMM-urile să treacă la tehnologii digitale. În altă ordine de idei, suntem foarte bucuroși să găzduim această comisie externă și în egală măsură suntem onorați să găzduim în luna martie, anul viitor, Summitul CoR.”, a declarat Robert Sorin Negoiță (RO-PPE), primarul sectorului 3 din București, președintele Asociației Municipiilor din România și șeful delegației române din cadrul CoR.

Politicile publice trebuie să joace un rol crucial în crearea condițiilor-cadru adecvate pentru ca IMM-urile să intre în era digitală. Acest lucru presupune o abordare coordonată între diferitele niveluri de guvernare pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă IMM-urile și asigurarea competitivității acestora în viitor.

„Menirea ministerului este de a dezvolta politici publice dintre care o amintim pe aceea de creștere a capacității digitale pentru întreprinderile mici și mijlocii. Vorbim despre programul Sturt Up Nation care se adresează unui număr de 10.000 de IMM-uri în ideea de a revitaliza spiritul antreprenorial. Menționăm că legea incubatoarelor de afaceri se află într-un proces de revizuire și probabil în cea de-a doua parte a anului va fi supusă dezbaterii publice. Sunt peste 74 de clustere în România, un număr impresionant în raport cu ceea ce se întâmplă în Europa”, a declarat Ștefan Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, în alocuțiunea sa.

„Autoritățile locale și regionale sunt parteneri de nădejde în cadrul ecosistemelor teritoriale, jucând un rol esențial în sprijinirea digitalizării IMM-urilor, prin activitățile lor în domenii precum cercetarea și inovarea, educația și competențele, infrastructura și investițiile publice. Sprijinul european prin programul COSME și programele de cooperare interregională, precum Interreg sunt, de asemenea, esențiale pentru a încuraja colaborarea atât de necesară dintre clusterele regionale. Trebuie să conlucrăm la toate nivelurile pentru ca IMM-urile, în special cele din regiunile mai puțin dezvoltate, să poată răspunde cu succes provocărilor pe care le presupune digitizarea, proces fundamental pentru asigurarea competitivității și sustenabilității lor”, a declarat Michel Delebarre, președintele Comisiei ECON.

„Îl felicit pe primarul Robert Negoiță pentru implicarea de care dă dovadă. De când sunt ministru am lucrat foarte mult împreună pentru a găsi metodele prin care țara noastră contribuie într-o manieră constructivă la procesul decizional european. România are o responsabilitate mai mare în plan european mai ales în actualul context al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europenă, ceea ce va situa țara noastră pe locul șase ca pondere la nivel european”, a adăugat și Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene.

Membrii CoR vor reveni la București la mijlocul lunii martie 2019, cu ocazia Summitului european al regiunilor și orașelor. Acesta le va oferi liderilor locali și regionali posibilitatea de a-și prezenta planurile și viziunea privind viitorul Europei, chiar în momentul premergător retragerii Regatului Unit din UE, la 29 martie, și alegerilor europene din perioada 23-26 mai.

Avize relevante ale CoR:
• Viitorul programului COSME
• Reglementarea inteligentă pentru IMM-uri
• Acordarea de sprijin întreprinderilor nou-înființate și celor în curs de extindere
• O strategie europeană pentru industrie

Contact – Primăria Sectorului 3 București Contact – Comitetul European al Regiunilor:
Adrian David Carmen Schmidle
Tel. Tel. +32 (0)2 282 2366
GSM: GSM: +32 (0)494 735 787
adrian.david@primarie3.ro
carmen.schmidle@cor.europa.eu

 

Comitetul European al Regiunilor

Comitetul European al Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali din toate cele 28 de state membre. Înființat în 1994, în urma semnării Tratatului de la Maastricht, Comitetul are misiunea de a implica autoritățile locale și regionale în procesul decizional al UE și de a le informa cu privire la politicile UE. Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană consultă Comitetul în domeniile politice care prezintă interes pentru regiuni și orașe. Pentru a face parte din Comitetul European al Regiunilor, toți cei 350 de membri și 350 de supleanți trebuie să fie titularii unui mandat electoral sau să răspundă din punct de vedere politic în fața unei adunări alese în regiunile și orașele lor de origine. Clic aici pentru mai multe detalii cu privire la delegația din țara dumneavoastră.

Cele mai noi

Desi se fac toate eforturile pentru a se asigura corectitudinea datelor oferite, va rugam sa contactati directiile si serviciile Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti pentru confirmarea informatiilor prezentate.
Toate materialele prezentate in acest website sunt proprietatea Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti. Nu puteti folosi aceste materiale fara acordul Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti