Sectorul 3 pariază pe IT&C și industriile creative în planurile sale de dezvoltare economică - Primaria Sectorului 3 – Bucuresti
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe X

Acasa PresaStiri

Sectorul 3 pariază pe IT&C și industriile creative în planurile sale de dezvoltare economică

Primăria Sectorului 3 a fost gazda reuniunii partenerilor transnaționali ai proiectului InFocus - Smart Specialisation Strategy at City Level (Programul URBACT III), în cadrul unui workshop de tip peer review desfășurat între 27 și 28 iunie în Capitală.

În primăvara anului 2018, Sectorul 3 se va număra printre primele zece orașe europene care vor avea propria strategie de specializare inteligentă.

Până în acest moment, astfel de strategii, denumite și RIS3 (Strategii de Cercetare și Inovare pentru Specializare Inteligentă), au fost elaborate doar la nivel regional în cadrul Uniunii Europene. Însă, odată cu apariția rețelei In Focus, Comisia Europeană încurajează și susține orașele, adică polurile de dezvoltare economică de la nivel local, în a-și contura propriile strategii de specializare inteligentă.

În prezent, administrația locală a Sectorului 3 lucrează alături de partenerii transnaționali și stakeholderii locali (autorități non-guvernamentale, unități de cercetare și învățare, reprezentanți ai mediului de afaceri), la elaborarea unui plan integrat de acțiune, care urmărește canalizarea eforturilor sale viitoare spre susținerea domeniilor economice cu cel mai ridicat potențial de inovare și dezvoltare: IT&C și industriile creative.

Prin participarea activă în cadrul rețelei In Focus a programului URBACT III, alături de Bilbao și Plasencia (Spania), Porto (Portugalia), Torino (Italia), Ostrava (Republica Cehă),  Bielsko-Biala (Polonia), Frankfurt (Germania), Bordeaux și Grenoble-Alpes (Franța), Sectorul 3 urmărește obținerea unei poziții favorabile în peisajul economic național și internațional, prin măsuri menite să susțină, printre altele, antreprenoriatul, dinamizarea mediului de afaceri și încurajarea tinerilor din domeniile prioritare identificate.

Întrucât schimbul de experiență și know-how reprezintă unul dintre fundamentele rețelelor URBACT, între 27 și 28 iunie, Sectorul 3 a fost gazda reuniunii partenerilor In Focus. Astfel, aceștia au avut prilejul de a-și analiza, printr-o evaluare încrucișată, Planurile Integrate de Acțiune în domeniul Specializării Inteligente la nivel local, la care lucrează în prezent. 

Sectorul 3, pe harta specializării inteligente

Workshop-ul de la București a oferit partenerilor transnaționali și oportunitatea de a cunoaște mai bine Sectorul 3, prin intermediul a două vizite în teren.

Astfel, pe 28 iunie, aceștia au vizitat Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare în Inginerie Electrică ICPE-CA, una dintre cele mai active și performante unități de cercetare din țară.

A doua vizită a avut loc la Fabrica Flaros din zona Timpuri Noi, unde Asociația non-guvernamentală AASTAF lucrează la înființarea unui pol de competitivitate în domeniul industriilor creative.

Atât ICPE-CA, cât și AASTAF fac parte din Grupul Local URBACT al Sectorului 3, entitate care ajută Primăria Sectorului 3 în a-și creiona propria strategie de specializare inteligentă printr-o abordare integrată și participativă (implicarea directă a stakeholderilor de la nivel local în dezvoltarea politicilor publice).

Specializarea Inteligentă sau RIS3 (Strategii de Cercetare și Inovare pentru Specializare Inteligentă) este un concept promovat de Comisia Europeană, care răspunde nevoii de utilizare eficientă și eficace a resurselor în cercetare, dezvoltare și inovare. Scopul este acela de a stimula inovarea regională (locală, în cazul rețelei In Focus), în vederea realizării creșterii economice și a asigurării prosperității.

Mai multe informații referitoare la rețeaua In Focus și la strategia de specializare inteligentă a Sectorului 3 pot fi solicitate la adresa proiecte@primarie3.ro.

 

Serviciul Relaţii Mass-media

021.318.03.35

presa@primarie3.ro

Cele mai noi

Desi se fac toate eforturile pentru a se asigura corectitudinea datelor oferite, va rugam sa contactati directiile si serviciile Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti pentru confirmarea informatiilor prezentate.
Toate materialele prezentate in acest website sunt proprietatea Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti. Nu puteti folosi aceste materiale fara acordul Primariei Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti