Primarul Robert Negoiță a inaugurat hala istorică Laminor. Invitatul special al evenimentului: președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu

09.11.2022

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță a fost, miercuri, gazda evenimentului „Reconversie urbană. Salvăm istoria României”, dedicat finalizării lucrărilor de consolidare și reabilitare a halei istorice Laminor. Edilul l-a avut ca invitat special, pe președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Primarul Sectorului 3 i-a prezentat președintelui Camerei Deputaților această lucrare de anvergură ce va deveni în următorii cinci ani un complex multifuncțional gigant ce se întinde pe o suprafață la sol de aproximativ 70.000 de metri pătrați. De asemenea, au vizitat și parcarea subterană a clădirii unde au fost amenajate nu mai puțin de 1500 de locuri.

„Suntem bucuroși să vă anunțăm că Primăria Sectorului 3 a reușit performanța de a reabilita această imensă clădire istorică, construită la începutul secolului trecut potrivit planurilor marelui arhitect Horia Creangă, nepotul celebrului scriitor Ion Creangă. Structura metalică folosită a fost realizată la uzina Reșița și a fost asamblată în același mod ca și Turnul Eifell, a cărui structură a fost de asemenea produsă la aceeași uzină românească. Ne dorim acum să atragem un investitor care să folosească acest spațiu imens și să fie dispus să și investească în acesta pentru ca, în câțiva ani, clădirea să devină un adevărat social hub cultural, educațional și economic”, a declarat Robert Negoiță, care i-a mulțumit totodată președintelui Camerei Deputaților pentru susținere.

„Nu sunt pentru prima dată aici la hala Laminor de când aceasta a intrat în amplul proces de consolidare și reabilitare finalizat de Primăria Sectorului 3. Sunt bucuros să văd că în Sectorul 3 există un primar care are curaj să se implice în proiecte de anvergură. Știu că în ultimii ani în Sectorul 3 a fost construită și o mare parcare, sub bulevardul Decebal, dar și un parc acvatic în parcul Pantelimon care mai are puțină până ce va putea fi folosit de public. Mulțumesc Primarului Sectorului 3 că m-a invitat la inaugurarea unui astfel de edificiu foarte important și pentru istoria acestei țări”, a explicat Marcel Ciolacu.

Lucrări finalizate în timp record

Primaria Sectorului 3 a preluat Hala Laminor și ulterior a început, în 2017,  procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioară și exterioară a halei. Imobilul fiind înscris în registrul monumentelor istorice, în procesul de reabilitare s-a păstrat structura metalică originală și s-au introdus elemente noi, legate de eficiența energetică (pereți și acoperișuri vitrate cu rupere termică) sau de spații de depozitare și parcare (aproximativ 1500 locuri). De asemenea, s-a urmărit și realizarea unor alei, menite să faciliteze executarea lucrărilor asupra monumentului istoric, și pentru realizarea unui spațiu de tip esplanadă în zona de S-E a halei. Pentru valorificarea Halei Laminor s-a realizat conversia într-un complex multifuncțional prin: restaurarea, consolidarea, amenajarea interioară a halei și a împrejurimilor acesteia.

Proiectul nepotului lui Ion Creangă

Hala Laminor, ultima construcție din ansamblul industrial „Malaxa” - 1938, a constituit una dintre cele mai mari hale industriale din țară, cu deschideri impresionante (400m x 180m), o structură metalică și o arhitectură modernă - atât pentru anii aceia, cât și pentru vremurile noastre. Acest obiectiv de patrimoniu național este creația unuia dintre cei mai cunoscuți arhitecți români, Horia Creangă - nepotul celebrului scriitor român Ion Creangă. Astfel, pe suprafața acoperită, de 70.000 metri pătrați, Primăria Sectorului 3 și-a propus să revitalizeze o zonă strategică a Sectorului  și să dezvolte un proiect benefic din punct de vedere social, cultural și economic.