sector 3
Presă

Primarul Robert Negoiță, apel către primarul Capitalei Nicușor Dan: Să se trezească și să acționeze!

16.05.2023
Primarul Robert Negoiță, apel către primarul Capitalei Nicușor Dan: Să se trezească și să acționeze!

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță a făcut astăzi, 16 mai,  un apel către Primarul General Nicușor Dan pentru a iniția o acțiune în instanță de recuperare a suprafeței retrocedate din parcul IOR.

Edilul a fost în zona retrocedată și a declarat că este o urgență rezolvarea acestei probleme pentru că zona verde se degradează pe zi ce trece, interesul proprietarilor fiind acela de a scăpa de copacii de acolo pentru a construi. „Domnul Nicușor Dan a zis acum mai bine de  două luni că are nevoie de șase  săptămâni să analizeze dosarul pus la dispoziție de Primăria Sectorului 3 împreună cu ONG-urile de protecția mediului din București. Au trecut de mult cele șase săptămâni și mă întreb ce e de analizat în condițiile în care deja o instanță a spus că retrocedarea este ilegală. Primarul General este singurul care poate iniția o nouă acțiune în instanță pentru ca acest spațiu verde să revină în folosința cetățenilor Sectorului 3. Fac apel la primarul Capitalei să se trezească și să acționeze”, a declarat Robert Negoiță.

Spațiul verde a fost retrocedat în 2005 prin decizia Primarului General, dispoziție pe care Primăria Sectorului 3 a contestat-o, în dezacord cu proprietarul terenului, dar și cu Primăria Generală care, în toți cei 10 ani de procese, a susținut în fața instanței păstrarea dispoziției de retrocedare emise în 2005.

O instanță ne-a dat dreptate

În primă instanță, judecătorii au dat dreptate Primăriei Sectorului 3, considerând că retrocedarea s-a făcut ilegal, însă chiar Primăria Capitalei alături de proprietar a contestat decizia și procesul a fost pierdut. Concret, fără a intra pe fond, a doua instanță a considerat că, atât timp cât Primăria Sectorului 3 nu era nici proprietar, nici administrator al terenului, doar Primăria Municipiului București, care la acea dată era proprietar și administrator al celor 12 ha, poate solicita anularea dispoziției nr. 4333/18.05.2005 („Dispoziția de restituire în natură”) a Primarului General. Așadar, singura instituție care ar avea acum dreptul să conteste este Primăria Municipiului București.

 

Serviciul Presă

presa@primarie3.ro