sector 3
Presă

În Sectorul 3 câinii pot fi microcipați și sterilizați gratuit

01.03.2024
În Sectorul 3 câinii pot fi microcipați și sterilizați gratuit

 

Locuitorii Sectorului 3 care dețin câini de rasă comună sau metiși ai acestora își vor putea microcipa și steriliza gratuit patrupedul. Acțiunile fac parte din cadrul unui program ce a fost recent aprobat de Consiliul Local al Sectorului 3 și va fi implementat pe parcursul acestui an.

În baza programului, s-au stabilit următoarele etape:

- etapa de comunicare, informare și conștientizare a cetățenilor, referitoare la necesitatea înregistrării, microcipării și sterilizării câinilor pe care îi dețin;

- etapa de verificare a înregistrării câinilor deținuți de persoane fizice cu domiciliul/reședința în Sectorul 3 și microciparea câinilor care, la momentul identificării, nu sunt înregistrați în RECS (Registrul Electronic al Câinilor de Companie);

- etapa de sterilizare gratuită a câinilor din rasa comună și a metișilor acestora, deținuți de persoane fizice cu domiciliul/reședința în Sectorul 3.

Programul se va desfășura cu sprijinul:

-Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA);

 -Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA);

 -Serviciului de Poliție Canină, Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române;

-altor instituții/structuri asociative abilitate.

          Pentru asigurarea respectării principiilor de legalitate și transparență, se va solicita suportul asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor participarea benevolă la acțiunile și activitățile desfășurate.

Importanța microcipării câinilor

Microciparea este procesul prin care este inserat un dispozitiv electronic, de mici dimensiuni. Acesta conține informații relevante despre câine și stăpânul său, cum ar fi numele proprietarului, adresa și numărul de contact. Prin intermediul acestui microcip, autoritățile pot identifica și localiza câinii în cazul în care aceștia se pierd sau sunt implicați în situații de risc.

Registrul Electronic al Câinilor de Companie reprezintă o bază de date națională în care informațiile despre câini și proprietarii acestora sunt centralizate și actualizate. Înscrierea patrupedului în acest registru facilitează identificarea și gestionarea responsabilă a câinilor și asigură o mai bună monitorizare a populației canine.

Cadrul de aplicare a programului este reglementat de HCLS3 nr. 31/08.02.2024.

 

 

Serviciul Presă

presa@primarie3.ro