sector 3
Presă

Avertisment! Terenurile cu ambrozie din Sectorul 3 trebuie curățate   pe tot parcursul anului

11.06.2024
Avertisment! Terenurile cu ambrozie din Sectorul 3 trebuie curățate   pe tot parcursul anului

Primăria Sectorului 3 a transmis din luna mai până în prezent 241 de somații proprietarilor de terenuri din Sectorul 3, unde a fost identificată ambrozia. Prezența acestei plante cu potențial alergen ridicat a fost depistată pe 180 de terenuri din Sectorul 3.

În conformitate cu Legea nr. 62/2018, recent actualizată, focarele de infestare cu ambrozie trebuie eliminate de pe terenuri pe tot parcursul anului.

 

Apel către proprietarii de terenuri infestate cu ambrozie

Primăria Sectorului 3 face apel către proprietarii sau deținătorii de terenuri și beneficiarii lucrărilor de construcții pe ale căror suprafețe sunt depistate focare de infestare, să ia măsuri pentru combaterea ambroziei până la data de 30 iunie a.c.

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

 

Ce se întâmplă în etapa de somație, respectiv avertisment

Conform legislației în vigoare, Poliția Locală identifică anual terenurile pe care se dezvoltă ambrozia, urmând ca proprietarii să fie notificați cu privire la obligațiile care le revin pentru îndepărtarea acesteia. Potrivit legii, proprietarii sau deținătorii de terenuri pot solicita, în scris, autorităților publice locale să efectueze lucrări de combatere a ambroziei, contra cost, în cazul în care aceștia, motivat, nu o pot distruge.

Primăria Sectorului 3 poate efectua lucrările de combatere a ambroziei acolo unde proprietarii de terenuri nu au făcut acest lucru nici în perioada de înflorire a plantei, nici în intervalul de 15 zile de la transmiterea unui avertisment scris.

Lucrările se vor efectua în numele și pe cheltuiala proprietarilor, notificați în prealabil, în limita fondurilor aprobate anual, cu condiția constituirii dreptului de creanță și a recuperării cheltuielilor, în condițiile legii.

 

Ce amenzi riscă proprietarii de terenuri care nu îndepărtează ambrozia

În eventualitatea în care se constată că nu au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea acestei buruieni, se aplică amendă contravenţională de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

Reamintim că Primăria Sectorului 3 s-a alăturat în 2019 campaniei „28 Septembrie 2019 SOS- Ambrozia”, inițiată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

 

 

Serviciul Presă

presa@primarie3.ro