sector 3
Presă

Apel către companii: învățământul dual din Sectorul 3 are potențial! Stagii de practică pentru încă 200 de elevi

09.11.2023
Apel către companii: învățământul dual din Sectorul 3 are potențial! Stagii de practică pentru încă 200 de elevi

 

Operatorii economici sunt provocați să acorde o șansă învățământului dual și să construiască alături de Primăria Sectorului 3 parteneriate durabile cu beneficii de ambele părți, companie și elev.

Contracte actualizate de care vor beneficia 200 de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”

Încă zece operatori economici din Sectorul 3 au optat pentru actualizarea contractelor de parteneriat cu Primăria Sectorului 3. Peste 200 de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” vor beneficia de formare profesională prin învățământ dual. Proiectele de hotărâre aferente au fost aprobate în ultima ședință a Consiliului Local al Sectorului 3.

Domeniile de pregătire vizate de contractele recent actualizate sunt turism și alimentație, mecanică, „construcții, instalații și lucrări publice”.

Elevii vor obține calificări profesionale precum: bucătar, ospătar (chelner) și vânzător în unități de alimentație, cofetar/patiser, mecanic utilaje și instalații în industrie, constructor structuri monolite și izolator sau instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze.

Domeniile de pregătire ofertate

Lista cu domeniile de pregătire profesională ofertate prin programul de învățământ dual derulat de Primăria Sectorului 3 este mai lungă. Operatorii economici interesați să intre în program mai au la dispoziție domenii precum: electric, electronică automatizări, electromecanică, comerț, estetică și igiena corpului omenesc, tehnici poligrafice și chimie industrială.

Beneficiile programului pentru companii:

- fiecare agent economic are posibilitatea de a-şi selecta elevii şi de a-i pregăti în conformitate cu propriile nevoi şi proceduri;

- facilităţi fiscale acordate de statul român prin acordul de parteneriat;

- reducerea gradului de mobilitate a resursei umane.

Beneficiile programului pentru elevi

Astfel, elevii vor avea posibilitatea să facă practică în anul școlar 2023-2024 la operatorii economici parteneri care devin furnizori de formare profesională şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor. 

Se acordă pe durata pregătirii profesionale burse lunare, condiționate de prezența și rezultatele elevilor. Pachetul de beneficii mai cuprinde:

- garanţia unui act educaţional de calitate, asumat de către liceu, operatorul economic şi autoritatea locală;

- posibilitatea de a învăţa o meserie direct de la profesionişti, pentru dezvoltarea atât din punct de vedere profesional, cât şi academic;

- decontarea cazării, mesei şi a transportului;

- o diplomă recunoscută la nivel european;

- prioritate la angajare după absolvire, direct la operatorul economic care a format elevul.

Apel către agenții economici din Sectorul 3

Sectorul 3 concentrează una dintre cele mai puternice comunități de afaceri la nivelul Capitalei, aici funcționând aproximativ 20% din totalul agenților economici. Învățământul dual în Sectorul 3 s-a dovedit atractiv nu doar pentru elevi, ci și pentru agenții economici care s-au alăturat programului în calitate de partener, cum este cazul celor zece care au prelungit contractul.

Programul este deschis tuturor agenților economici din Sectorul 3 care intenționează să sprijine învățământul dual ca formă alternativă de educație.

„Dezvoltăm în Sectorul 3 învățământul dual, o componentă importantă în formarea viitorilor specialiști în domenii unde există cerere pe piața muncii. Economia are nevoie de specialiști, iar tinerii au nevoie de performanță și de formare mai ales pe zone unde există cerere foarte mare”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, la începutul anului școlar 2023-2024.

 

 

Serviciul Presă

presa@primarie3.ro