sector 3
Presă

Un nou sezon de Cinema în aer liber, în Parcul Titan din Sectorul 3

17.08.2021
Un nou sezon de Cinema în aer liber, în Parcul Titan din Sectorul 3

            Primăria Sectorului  3 organizează, în perioada 17 august – 12 septembrie, de marți până duminică, evenimentul „Cinema în aer liber” pe Insula Artelor din Parcul Titan.

            Evenimentul aduce anul acesta pe marele ecran 20 de filme, dintre care 6 filme noi în Selecția oficială – program care în fiecare an reunește cele mai apreciate filme lansate în ultimul an, laureate la Cannes, Berlin, Veneția sau Oscaruri – 4 filme în secțiunea Focus Wes Anderson, 5 filme îndrăgite în Retrospectiva Muzica și Marea, și 5 filme în Retrospectiva Filmului de aventuri, cele două retrospective aducând în atenția publicului titluri mai vechi, pe care cinefilii nu au avut ocazia să le urmărească pe marele ecran.

            În Selecția oficială, publicul va avea șansa să urmărescă ANOTHER ROUND/ Încă un rând, în regia lui Thomas Vinterberg, laureat al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin; FALLING/ Ali(e)nare, debutul în regie al cunoscutului actor Viggo Mortensen, film selectat în competiție la European Film Awards; THE NEST/ Cuibul, în regia lui Sean Durkin, este o co-producție UK-Canada, cu Jude Law și Carrie Coon în rolurile principale și unul dintre cele mai apreciate filme ale ultimului an, în presa internațională de specialitate. Selecția oficială aduce pe marele ecran din Parcul Titan și două titluri care au avut premiera la Festivalul de la Veneția - LA VÉRITÉ/ Adevărul, o co-producție Franța Japonia, în regia lui Hirokazu Koreeda, cu Juliette Binoche, Catherine Deneuve și Ethan Hawke, și LES TRADUCTEURS/ Traducătorii, în regia lui Régid Roinsard. Ultimul film selectat în această secțiune este UNDINE, în regia lui Christian Petzold, film distins cu Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriță și Premiul FIPRESCI la Berlinale 2020.

            A doua selecție din program aduce în atenția spectatorilor bucureșteni patru dintre cele mai apreciate filme ale regizorului american independent Wes Anderson. Wes Anderson este considerat a fi un amator al experimentalismului și un regizor cu marcă auctorială, în condițiile în care se implică în toate aspectele producției filmelor sale. Acestea au o abordare estetică sub un numitor comun, fiind folosite culori primare și o tehnică a imaginii caracteristică. Filmele programate în cadrul secțiunii FOCUS WES ANDERSON sunt GRAND BUDAPEST HOTEL (4 premii și 5 nominalizări la Oscar, un premiu și 3 nominalizări la Globurile de Aur, 5 premii), MOONRISE KINGDOM (O nominalizare Oscar, o nominalizare Globul de Aur, o nominalizare BAFTA, o nominalizare Cannes), animația FANTASTIC MR. FOX (2 nominalizări Oscar, o nominalizare Globul de Aur, 2 nominalizări BAFTA) și UN TREN NUMIT DARJEELING (un premiu şi o nominalizare la Festivalul de Film de la Veneția)

            O a treia secțiune din programul acestui sezon, intitulată MUZICA ȘI MAREA, aduce în prim plan 5 filme de autor, din care muzica și spiritul verii reprezintă două elemente nelipsite, semnate de patru regizori mediteraneeni și de un regizor de la Oceanul Atlantic.  Primul dintre aceste filme este ZORBA GRECUL, ecranizarea romanului omonim al lui Nikos Kazantzakis, adaptat pentru marele ecran de regizorul grec Michael Cacoyannis, cu Anthony Quinn, Alan Bates și Irene Papas, în rolurile principale. Câștigător a 3 premii Oscar, 5 nominalizări la Globurile de Aur și 2 nominalizări la BAFTA. Al doilea film al unui regizor grec din această selecție este o bijuterie rară a cinematografiei europene - REMBETIKO este un film semnat de Costas Ferris, care în 1983, a câștigat Ursul de Argint la Berlinale. Filmul, scris de Costas Ferris și actrița principală Sotiria Leonardou, povestește viața cântăreței de rembetiko Marika Ninou. Al treilea film din selecție este semnat de îndrăgitul Pedro Almodovar – VOLVER, cu Penelope Cruz în rolul principal, nominalizată la Oscar pentru acest rol, a avut premiera mondială în competiție la Cannes, câștigător al premiului pentru Cea mai bună actriță la Cannes, Premiul European Film Awards pentru Cel mai bun Regizor. TAVERNA SOUL KITCHEN, regizat de regizorul turc Fatih Akin, este o producție germană (Premiul special al juriului și Young Cinema Award la Festivalul de film de la Veneția, nominalizat la European Film Awards iar ultimul film din selecție, animația irlandeză SONG OF THE SEA/ Cântecul mării, semnat de Tomm Moore, aduce pe marele ecran splendoarea folclorului celtic Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film de animație în 2015, nominalizat la Cesar pentru cea mai bună animație, Satellite Award pentru Cel mai bun lungmetraj de animație.

În Retrospectiva filmelor de aventuri, se regăsesc 5 filme de lungmetraj care se concentrează pe protagoniști care își schimbă decisiv cursul vieții, în mod voit sau forțați de împrejurări. INTO THE WILD/ În sălbăticie, în regia lui Sean Penn, film nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar și Cel mai bun montaj, Globul de Aur pentru Cel mai bun cântec original;  O poveste similară, însă de data aceasta, având ca protagonistă o femeie, este WILD/ Sălbăticie, în regia lui Jean-Marc Vallee, cu Reese Witherspoon în rolul principal, film nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal și Cea mai bună actriță într-un rol secundar (Laura Dern); EAT, PRAY, LOVE/ Mănâncă, roagă-te, iubește, în regia lui Ryan Murphy, cu Julia Roberts și Javier Bardem; Ultimele două filme din această retrospectivă sunt două pelicule îndrăgite de publicul din toate colțurile lumii, în care aventurile se îmbină cu fantezia – LIFE OF PI / Viața lui Pi, în regia lui Ang Lee, film câștigător a 4 premii Oscar – pentru Cel mai bun regizor, Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte vizuale, Cea mai bună coloană sonoră, și AVATAR, în regia lui James Cameron, câștigător a 3 premii Oscar – Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte vizuale, Cea mai bună scenografie.

 

Evenimentul își propune să ofere spectatorilor o alternativă la vizionarea filmelor la televizor și urmărește să atragă publicul larg către filmele de autor. Deși pe insulă, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate în condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene, în condiții de siguranță și disntanțare socială.

            Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile, în condiții de pandemie. De aceea, accesul în spațiul de eveniment se face cu respectarea măsurilor în vigoare, de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2 și este condiționat de efectuarea triajului observational, dar și de prezentarea unuia dintre următoarele documente: dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, care să releve faptul că au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore; rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore; dovada că persoanele care doresc să participe la eveniment se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

 

 

Serviciul Presă

presa@primarie3.ro