sector 3
Programe şi iniţiative

Sectorul 3, cel mai verde din București

Spaţiile verzi au fost, încă de la începutul mandatului, o prioritate pentru actuala conducere a Primăriei Sectorului 3. Suprafața verde a sectorului este de 26 mp pe cap de locuitor. Acțiunile Primăriei Sectorului 3 au determinat prestigioasa revistă „Forbes” să declare Sectorul 3 „cel mai verde sector din București”.
Din 2012 până în prezent au fost plantați 17.000 de arbori, dintre care 75% din specia platan, de-a lungul marilor artere din Sectorul 3, în zone intens circulate: Camil Ressu, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Unirii, Baba Novac, Câmpia Libertăţii, Trapezului, Nerva Traian și Octavian Goga.

Alegerea platanului a fost justificată de calităţile acestui arbore: rezistenţa la temperaturi extreme, longevitatea crescută și adaptabilitatea la poluare.

„Un oraş mai verde înseamnă un oraș care arată mai bine şi, cel mai important, un oraş cu oameni mai sănătoşi. De aceea, noi am derulat constant programe care au avut ca scop dezvoltarea și conservarea spaţiilor verzi. Astfel, în ultimii trei ani și jumătate, suprafața spațiilor verzi a fost întreținută şi extinsă. De asemenea, terenurile au fost degajate de corpuri străine și au fost plantaţi arbori și arbuști noi, precum și o mare varietate de flori sezoniere”, a declarat Robert Sorin Negoiță, primarul Sectorului 3.

De asemenea, o parte importantă a acestui proiect a fost amenajarea spaţiilor verzi din jurul blocurilor. Pe lângă faptul că a fost şi este în continuare o solicitare venită din partea proprietarilor de apartamente, a fost şi un prilej de a curăţa şi moderniza toate aceste spaţii şi de a înlătura vegetaţia bolnavă. Toate aleile care au fost reamenajate erau căi de acces direct pe pământ sau foarte deteriorate, intens folosite, şi care produceau foarte multă mizerie.
Activitatea Primăriei Sectorului 3 a avut efectul scontat, astfel încât s-a reușit creșterea suprafeței de spațiu verde/cap de locuitor până la valoarea de 26 mp, standard care este impus de programele europene de mediu și este monitorizat atât de instituţiile de mediu abilitate la nivelul Capitalei, cât și de Consiliul General al Municipiului București.